Het coachen van talent gedurende hun medewerkerschap

Natuurlijk is het prettig om te boek te staan als “talentvolle medewerker” en als na enige tijd aan deze kwalificatie ook nog “mogelijk met partnerpotentie” wordt toegevoegd, lijkt de toekomst goudomrand.

Maar de wekelijkheid is ingewikkelder. Ook op talentvolle medewerkers rust druk, veel druk. Verwachtingen zijn hoog gespannen. De werkdruk stijgt en verantwoordelijkheden nemen toe. Tijd voor zelfreflectie is er nauwelijks. Wat betekent het om partner te zijn? Kan ik dat wel? Wil ik dat wel en zo ja, is er dan een overzichtelijk aanvliegroute uit te zetten?

Ik coach talentvolle medewerkers in het formuleren van antwoorden op de bovenstaande vragen met als uiteindelijk doel dat zij een bewuste en afgewogen keuze kunnen maken voor hun toekomst.

Het voorbereiden van talent dat opgaat voor partnership en van nieuwe partners in hun eerste jaren na toetreding tot de partnership

Op jonge partners komen veel nieuwe verantwoordelijkheden af van leider- en ondernemerschap. Vakinhoudelijk zit het bij jong talent wel goed maar is daarmee de start voor een succesvolle deelname aan de partnership verzekerd? Mijn ervaring is dat jonge professionals beperkt worden voorbereid op de nieuwe fase in hun carrière. Onderschat wordt dat juist jonge partners een hoge mate van druk ervaren. Jonge partners willen zich bewijzen, een vliegende start maken. Afbreukrisico ligt op de loer.

Ik coach partners in spe alsmede nieuwe partners om grip te krijgen op hun veranderende positie. Daarbij komen onderwerpen als het functioneren in de dynamiek van een partnership en effectief leiderschap aan de orde.

Het voorbereiden van partners die binnen de partnership een bestuurstaak (gaan) vervullen

Voor het besturen van een professional services firm bestaat geen tailor made opleiding. De partner die de uitdaging aangaat van het leidinggeven aan een groep individualistische (en in het geval van advocaten niet zelden in tegenstellingen denkende) professionals, kan derhalve terecht te komen in situaties waar trial-and-error als leidraad dienen. Dit is voor organisaties waar de mens centraal staat een ongewenste omstandigheid. Om dit te voorkomen is het goed om vooruit te lopen op vragen als: wat voor leider wil en kan ik zijn? Hoe krijg ik alle neuzen in dezelfde richting? Is dat überhaupt nodig? Hoe ga ik om met dwarsliggers? Als ervaringsdeskundige kan ik bij het zoeken naar antwoorden op deze vragen een waardevolle rol spelen. Niet om op de stoel van de partner/bestuurder te gaan zitten maar als objectief klankbord en gids.

Het coachen van partners die overwegen om na jaren in de partnership met "pensioen" te gaan maar nadenken over een nieuwe professionele uitdaging

Het bijtijds nadenken over retirement zit nog onvoldoende in het systeem van oudere partners en hun kantoren. Het onderwerp bespreekbaar maken is een begin. Uitgangspunt daarbij is dat het retirementproces voor alle betrokken partijen positief moet zijn. De betreffende partner moet er plezier in hebben om kennis en relaties in dienst van de jongere garde te stellen en om een toegewijde mentor te zijn voor jong talent. Dit alles onder een minder hoge urendruk dan gebruikelijk. Voor de betrokken partner komen vragen aan de orde als: wil ik een stap terug zetten in beloning? Wat voor voordelen kan dat voor mij opleveren? Zou ik gebukt gaan onder een mogelijke verlies aan status? Hoe begin ik het denkproces over een nieuwe toekomst en hoe rond ik zo’n proces af? Bij het zoeken naar antwoorden op deze vragen komt er mogelijk een moment dat er behoefte bestaat aan coaching door iemand die met recht kan zeggen: been there, done that!

Het coachen van partners die het plezier in hun loopbaan dreigen te verliezen

Er kunnen zich allerlei omstandigheden voordoen waardoor een partner zich binnen het kantoor structureel onprettig voelt. Bijvoorbeeld: geen doorgroei in de de partnership, privéomstandigheden die eigenlijk een andere invulling van de work/life balance nodig maken of spanningen op kantoor. Het negeren van signalen die er op duiden dat een partner door een moeilijke fase in zijn of haar loopbaan gaat gebeurt maar al te vaak. Partners die dit aangaat praten makkelijker over hun situatie met iemand die hun professionele omgeving begrijpt. Ik kan bij die gesprekken als gids dienen.